Ne trebaš biti Ross Edgley vozi se oko obale Velike Britanije u ronilačkom odijelu i naočalama kako bi shvatio kakav fizički i psihički test može biti plivanje u otvorenim vodama. Prihvatite neke od brojnih plivačkih izazova na otvorenom razasutih po cijelom svijetu, gdje ne samo da se morate boriti s elementima, već i ići lakat uz lakat s nekim jednako odlučnim natjecateljima.

Koji su najtvrđi od žilavih? Protražili smo svijet u potrazi za najboljim, najegzotičnijim i, što je najvažnije, najzahtjevnijim plivačkim događajima koji vas očekuju u 2020. godini. Osim klađenja na plivanje, vrijedi se upoznati s tim događajima i mjestima gdje se održavaju. Neki će vas vidjeti da preputujete pola svijeta samo da stignete do startne linije. Drugi uživaju u nekim od najljepših krajolika koje ova Zemlja može ponuditi. A jedan je u Glasgowu.

1. Kanal 7 Port to Pub s hotelom Rottnest, Perth, Australija

Želite ići ispod dolje? Zatim se uputite na plivanje na otvorenom u hotelu Rottnest Port to Pub u Perthu. Predstavljajući lokalne, međudržavne i međunarodne plivače, ideja je putovati od plaže Leighton do otoka Rottnest, preko kanala Rottnest. Događaj uključuje i izravno prelaženje (19,7 km) i opciju ultramaratona od 25 km za hardcore.

Prva utrka se može završiti u timovima, ali ultra udaljenost će zahtijevati da idete sami, boreći se s kristalno toplom vodom, užarenim suncem i možda s nekoliko morskih pasa u najdužoj utrci plivanja u otvorenim vodama na južnoj hemisferi.

Kanal 7 Port to Pub

2. Svjetsko prvenstvo u plivanju ÖTILLÖ SwimRun, Stockholm, Švedska

Iscrpljujuća mješavina trčanja i plivanja, ÖTILLÖ (od otoka do otoka na švedskom) nastala je nakon pijane oklade između dva prijatelja, kada su jedan drugog izazivali da plivaju i trče preko 24 otoka u Stockholmskom arhipelagu, počevši od Sandhamna pa sve do na Utö Värdshus na Utöu.

Ukupno ima 46 prijelaza, s timovima koji pokrivaju 75 km, od čega je 10 km plivanje u otvorenim vodama, a 65 km trčanje po stazi, uključujući penjanje u ledenoj vodi i izlazak iz nje. Drugim riječima, svakako spakirajte i svoje ronilačko odijelo i tenisice za trčanje. Sljedeće godine obilježava se 15. obljetnica prve vožnje, što je idealno vrijeme da ga se pohvali.

3. Red Bull Neptune Steps, Glasgow, Škotska

Ako plivanje kroz 400 m brutalno hladne vode i izvlačenje uvis i preko sedam kanalskih prevodnica ne zvuči dovoljno brutalno, onda očito nikada niste ušli na Red Bull Neptune Steps. S utrkama u kojima plivači prolaze kroz polufinale i na kraju u finale, što ste bolji, to više patite.

Omiljen među nekim od najboljih vodenih sportaša u svijetu, Red Bull Neptune Steps vratit će se na kanal Forth & Clyde u Glasgowu 2020. Samo ovaj put s razlikom. Zbog popularnosti događanja, ove će se godine događanje podijeliti na dva dana, s muškom akcijom u subotu i ženskom akcijom u nedjelju. Osim toga, u nedjelju će postojati čak i novi format za parove, pa ako mislite da ne biste mogli izdržati cijelu stazu, možda je dobra prilika za polovice na slavi.

Red Bull Neptune Steps

4. Norseman Xtreme Triathlon, Eidfjord, Norveška

Poznat kao najteže triatlonsko plivanje na svijetu, Norseman Xtreme pokriva uobičajenu Ironman plivačku udaljenost od 3,8 km. Ali postoji još nešto od toga: natjecatelji se ispuštaju s 3,5 m s trajekta u vodu koja ima prosječnu temperaturu od samo 14°C. I naravno, nakon toga postoji povremeni izgled da će se još 222 km prijeći na biciklu i pješice, pokrivajući 4570 m uspona na nadmorskoj visini, ali sam izazov plivanja čini ga vrijednim cijelog treninga i sve boli.

Norseman Xtreme

5. Prekokontinentalno plivanje kroz Bosfor, Istanbul, Turska

Ulaskom u svoju 27. godinu 2020. godine, prekokontinentalno plivanje kroz Bosfor (organizirano u suradnji s Turskim olimpijskim odborom) obećava da će biti veće i bolje nego ikad. Godine 2019. više od 2400 natjecatelja otišlo je do 65 m dubine Bosporskog tjesnaca u Istanbulu na jedinom plivačkom događaju u otvorenim vodama koji je prešao dva kontinenta.

Jedna od najprometnijih plovnih staza na svijetu, staza je duga 6,5 ​​km na najširem dijelu i prirodno će biti zatvorena za promet tijekom plivanja. Brzina je od ključne važnosti, jer imate samo dva sata da preplivate rutu, sa sporim trenerima koji su doslovno izvučeni iz vode. Isplati se biti i brz na tipkovnici. U 2018. godini kvota utrke neturskih plivača popunjena je za 27 minuta.

Prekokontinentalno plivanje kroz Bosfor

6. Morocco Swim Trek, pustinja Sahara

Označite ovo kao pravu avanturu. Za početak, ovo je plivački događaj koji se održava u pustinji Sahara – drugim riječima, posljednje mjesto na kojem biste očekivali plivanje. To je također etapna utrka, slična (ne)poznatoj trkačkoj utrci Marathon des Sables u zemlji. Tijekom šest dana natjecatelji će se boriti u utrkama od 6,5 km, 8,5 km, 10 km i 5 km, s događajima koji će se odvijati na različitim stazama plivanja, s različitim startnim linijama, svaki dan.

U osnovi, ne samo da imate pustinjsku vrućinu s kojom se morate boriti i potrebu da ostanete spremni za utrku tijekom više dana, vjerojatno nećete ni znati gdje dnevna utrka počinje dok ne budete tamo, izazivajući um jednako kao i tijelo . Pobjednik je plivač (bio amater ili profesionalac) s najbržim kombiniranim vremenom.

Morocco Swim Trek

7. Plivajte za svjetionik Alligator, Florida Keys, Florida

Plivanje za svjetionik aligatora je 12,8 km plivanja u otvorenim vodama, koje počinje i završava u odmaralištu Amara Cay, a sudionici kruže oko svjetionika aligatora. Događaj je započeo kada je umjetnik po imenu Lighthouse Larry odlučio otplivati ​​do svjetionika i natrag sam i uzdržavajući se. Njegovi prijatelji mislili su da je lud, ali događaj je postao prvi plivački događaj svjetske klase u otvorenim vodama na Florida Keysu.

Možda postoji nekoliko morskih pasa koji plivaju oko nogu 150 solo plivača i više od 120 timskih plivača, ali vaše šanse da naiđete na pravog aligatora su male; ime dolazi od škune američke mornarice Alligator, dijela američke flote za borbu protiv piratstva, koja se nasukala na ovoj lokaciji 1822. godine. Izbjegavajte nazubljene koralje otoka kako ne biste završili na isti način.

8. Vidösternsimmet, Tånnö, Švedska

Dobro pitanje za postaviti u ovoj fazi ovog popisa vjerojatno je: “Što dovraga nije u redu sa Šveđanima?” Bez uvrede prema ABBA-i, ali čini se da kada su u pitanju prilike da budu što mokri, hladni i jadniji, Šveđani skaču priliku. Uz seriju ÖTILLÖ, Švedska je dom Vidösternsimmeta, najdužeg i najtežeg plivačkog natjecanja u otvorenim vodama u zemlji.

Odvijajući se u ‘slatkim’ vodama jezera Vidöstern, ova utrka od 21 km borit će vas sa silama prirode kako biste stigli do cilja. Ako završite elitni događaj, jedino za što ćete se htjeti utrkivati ​​je sauna.

Vidösternsimmet plivačko natjecanje